Αυτο-επαληθευόμενη προφητεία

Ένα ανέκδοτο που μου είπε τις προάλλες ένας φίλος μου θύμισε την αυτο-επαληθευόμενη προφητεία στους οργανισμούς και τους πέριξ της (όποιας) εξουσίας χώρους. Το ανέκδοτο λοιπόν πάει ως εξής:
Σ’ ένα ινδιάνικο χωριό μαζεύτηκαν τον Μάϊο οι άντρες και ρώτησαν τον μάγο ‘‘τι χειμώνα θα κάνει φέτος, ήπιο ή βαρύ;’’. Ο γέρο-μάγος έριξε τα κόκκαλα, δεν του βγήκε όμως καθαρά η πρόβλεψη, γι αυτό και προτίμησε να πάει στα σίγουρα, οπότε τους είπε: ‘‘βαρύ’’. Ξεχύθηκαν λοιπόν οι ινδιάνοι στο βουνό τους κι άρχισαν να κόβουν δένδρα και να τα κάνουν ξυλεία.
Έφθασε το καλοκαίρι και ξαναπήγαν οι ινδιάνοι στον μάγο, έκαναν την ίδια ερώτηση, πήραν την ίδια απάντηση και έτρεξαν πάλι στο βουνό και συνέχισαν να κόβουν δένδρα και να τα κάνουν ξύλα. Μπήκε το φθινόπωρο και καθώς δεν έλεγε να κρυώσει ο καιρός, ξαναρώτησαν τον μάγο τι καιρό θα κάνει τον χειμώνα. Αυτός δεν μπορούσε πια να κάνει πίσω κι έτσι επέμεινε στην αρχική του πρόβλεψη.
Για καλό και για κακό όμως σκέφθηκε να πάει και να ρωτήσει στη πόλη των λευκών κάτω στον κάμπο, όπου εκεί είχαν και προηγμένα συστήματα μετεωρολογικών προβλέψεων. Φτάνοντας εκεί, ρώτησε τον υπάλληλο της τοπικής ΕΜΥ και κείνος με μεγάλη σιγουριά του είπε: ‘‘φέτος θα έχουμε αναμφίβολα βαρύ χειμώνα’’. Ανακου- φισμένος ο μάγος κίνησε να φύγει, κάτι όμως τον έκανε να ρωτήσει τον λευκό υπάλληλο πώς το ξέρει. Κι εκείνος, παίρνοντας το πιο φυσικό ύφος στον κόσμο του είπε: ‘‘μα δεν βλέπεις τους ινδιάνους, που έχουν κατεβάσει όλο το βουνό εκεί πάνω; Κόβουν ασταμάτητα ξύλα από την άνοιξη, κάτι πρέπει να ξέρουν αυτοί’’ !


Δεν υπάρχουν σχόλια: