Μαγικά φίλτρα και προσδοκίες από ειδικούς

Ίσως έχει τύχει να δείτε σε εκπομπές tele-marketing (που μεταδίδονται τις μικρές ώρες) κάποιες διαφημίσεις για μαγικά φυλακτά, που διώχνουν όλη την αρνητική ενέργεια (και την στέλνουν πού;) και μαζεύουν όλη την θετική (από ποιους άραγε;).
Κάποιοι από μας βιαζόμαστε να χαρακτηρίσουμε αφελείς εκείνους (μόνο) που τα πιστεύουν. Όμως, δεν είναι αλήθεια ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι επιδιώκουν να αποφύγουν τη καταστροφή και να εξασφαλίσουν την ευημερία; Απλώς διαφέρουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν.
Για παράδειγμα, πολλοί-ές από το ακροατήριο σε σεμινάρια διοίκησης και επικοινωνίας έρχονται με την ελπίδα ότι θα μάθουν μαγικά εργαλεία και τεχνικές, που θα τους επιτρέψουν να χειριστούν αποτελεσματικά τα καθημερινά προβλήματα με τους "άλλους" και να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη αίσθηση τάξης και ασφάλειας στην εργασία τους αλλά και στη προσωπική τους ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς διαχειριστές της εξουσίας (υπουργούς, δημάρχους, διοικητές κλπ), αλλά και τους πέριξ αυτών συμβούλους, που κάτω από το βάρος των σύνθετων και πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μας ζητούν να "προτείνουμε λύση σαν ειδικοί" γιατί "αλλιώς τι τους τρώμε τον χρόνο;".
Υπάρχουν τρεις κρίσιμες αντιφάσεις στο κυρίαρχο
και επαναλαμβανόμενο αυτό το μοτίβο. Πρώτον, οι ίδιοι δεν θα υιοθετήσουν κανένα μοντέλο και δεν θα εφαρμόσουν καμμία λύση, εάν δεν ταιριάζουν στο δικό τους σύστημα αντιλήψεων, προσωπικό ή ομαδικό. Δεύτερον, δεδομένης της αλληλο- συσχέτισης μεθόδου και αποτελέσματος (διατηρώντας την ίδια οπτική και διατυπώνοντας τις ίδιες ερωτήσεις - απαιτήσεις, καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα - αποτελέσματα), ίσως το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να δώσουν χώρο σε κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Τρίτον, η επανάληψη του μοτίβου λειτουργεί σαν αυτο-επιβεβαιωνόμενη προφητεία, δημιουργεί μια συλλογική ψευδαίσθηση και αποστερεί τον οργανισμό από τις δυνατότητες του.
Έτσι αρκετές φορές επιλέγουμε να ρισκάρουμε τις αρχικές εντυπώσεις ή ακόμη και την "αξιοπιστία" του σεμιναρίου ή του προγράμματος που αναλαμβάνουμε (και μάλιστα προτού καν ξεκινήσουν), προκειμένου να είμαστε κατ' ελάχιστον χρήσιμοι, αλλά και συνεπείς στην φιλοσοφία μας. Αμφισβητούμε την παραδοσιακή πρακτική του ειδήμονα - καθοδηγητή και προτείνουμε την προσέγγιση που ακολουθούν διεθνώς οι εξελισσόμενοι με την μάθηση οργανισμοί. Από το να τους τροφοδοτήσουμε με περίπλοκα διαγράμματα και manuals αντιλήψεων και συμεριφορών, κρίνουμε σημαντικότερο να τους διευκολύνουμε να στοχασθούν πάνω σε πράγματα που θεωρούσαν δεδομένα και να εμπλουτίσουν την οπτική τους. Τότε μόνο θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τη χρήση των εργαλείων και τεχνικών της νέας διοικητικής επιστήμης, αλλά και να συνδημιουργήσουν νέους τρόπους εφαρμογής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: